Cum modelăm rolele de viteză

Cum modelăm rolele de viteză

Unul dintre cele mai mari avantaje ale rolelor de viteză cu carcasă din fibră de sticlă sau de carbon este în mod clar posibilitatea de modelare termică. Pantofii noi datorită modelării vor obține forma ideală. De aceea nu trebuie să-ți faci griji că te vor deranja anomaliile picioarelor tale sau alte dificultăți.

M-am gândit de multe ori să scriu despre modelarea pantofului pentru role, deoarece mai sunt și începători printre noi, care nu știu ce este modelarea termică sau cum funcționează. Ei bine, uite așa v-am scris un ghid general pentru cei care au decis să-și cumpere primele role de viteză.

Vom avea nevoie de:

  • Un cuptor

  • Un scaun

  • Un covor sub scaun (un prosop vechi etc.)

 

Procedura:

  1. Primul pas este să verificați dacă rolele pot fi modelate termic. Pe pagina noastră încercăm să specificăm la fiecare model de role, dacă pot fi modelate termic. Pe de altă parte, atunci când vrei să-ți cumperi role de viteză de obicei te consulți cu o persoană din acest domeniu, astfel vei ști înainte de cumpărare dacă rolele tale pot fi modelate ?

2. Pregătim scaunul pe care ne vom așeza atunci când ne vom încălța rolele calde. În fața acesteia punem un prosop sau un covor. Acest lucru nu are nici o idee mai profundă, pur și simplu nu vrem să umblăm încălțați cu role fierbinți pe gresia din bucătărie.

3. Pregătim rolele pentru modelare. Unii producători recomandă să dați jos lama, alții recomandă să o lăsați atașată de role. Eu personal, am încercat ambele și mi se pare că cea cu rama atașată este mai sigură, de aceea în acest tutorial voi rămâne cu varianta a doua. Ca să continuăm, dăm jos roțile de pe role. Nu trebuie să vă chinuiți cu clipsurile, acestea pot rămâne, deoarece temperatura caldă nu le va afecta. Însă nu trebuie să le atingem după ce vom scoate rolele din cuptor. Cum am spus rama sau cadrul poate să rămână atașat, dar nu trebuie să fie strâns. Chiar dacă nu este strâns, trebuie să se țină bine de rolă și în același timp ar trebui să fie posibil să o mișcați cu mâna. Prin urmare, este necesar să găsiți un compromis între cele două opțiuni: cadrul nu poate fi slăbit foarte tare, dar n-ar trebui să fie nici prea strâns.

20130730_164800

20130730_165644

De asemenea un lucru foarte important este să slăbiți șireturile cât mai mult. Puteți scoate șireturile din primele două găuri. Piciorul ar trebui să alunece ușor în gheată.

20130730_165010

4. Rolele sunt deja pregătite. Următorul pas este să pornim și să încălzim cuptorul. Producătorul Bont recomandă temperatura de 80 de grade. Din propria experiență știu, că la o astfel de temperatură rolele se vor încălzi, așadar această temperatură nu este suficientă. Nu trebuie să-ți faci griji, poți încălzi liniștit cuptorul la temperatura de 90 de grade. Probabil diferența face și modelul cuptorului. Nu știu, nu sunt expert în acest domeniu ?

5. Când cuptorul este încălzit la temperatura dorită, poți introduce rola înăuntru. Ideal este să pui rola pe un grătar, să nu fie direct pe ”fundul” cuptorului. Pune în cuptor câte o rolă. Nu are sens să te grăbești să înghesui ambele în același timp.

6. Lasă rola în cuptor timp de 15-20 de minute. La prima încercare las-o 15 min. Să te simți și tu mai sigur.

7. Cronometrează-ți timpul. După ce timpul primei role s-a scurs, scoate-o afară și pune cealaltă gheată înăuntru.

8. Așază-te pe scaun. Încalțăți rola caldă / fierbinte. Ar fi perfect dacă ai avea aceleași șosete încălțate cu care vei și patina. Încet strânge șireturile – de jos, până sus. NU FOLOSI CLIPSURILE. Nu ai nevoie de ele. Un sfat bun cum să-ți strângi șireturile – trage una de cealaltă, nu în sus spre tine, dar în părțile laterale.

20130730_165927

9. În timp ce aștepți ca să se răcească rola, stai pe scaun cu piciorul îndoit, ca în poziția în care patinezi, ceea ce înseamnă că piciorul și  flexiunea ar trebui să formeze un unghi de aproximativ 75 de grade. În această poziție poți presa cu mâinile exteriorul călcâiului lui Ahile, ca să cuprindă cât mai bine călcâiul. Ceea ce încerci acum să faci este să modelezi gheata după forma piciorului ca să se simtă  confortabil atunci când patinezi.

20130730_170041

20130730_170054

10. Atunci când gheata s-a răcit, o poți da jos. Acum concentrează-te la cealaltă rolă din cuptor.

11. Repetă același proces cu a doua rolă.

12. Următoarele 2-3 ore nu ar trebui să te plimbi cu rolele proaspăt modelate.

Sentimentul pe care îl vei avea

În cazul în care nu ai nici o anomalie la picioare și rolele se simt confortabil chiar la prima încercare, ar  mai trebui să simți că piciorul este strâns foarte bine. În engleză acest sentiment se numește – „snug fit”. Dacă ai anomalii la picioare, gheata ar trebui să se adapteze formei piciorului tău, de la vârfurile degetelor până la glezne. Dacă picioarele tale nu se for simți confortabil după câteva sesiuni de antrenament, poți repeta întregul proces.

Rezolvarea problemelor – anomalii la picioare

Nu fiecare dintre noi are un picior perfect. Unii oameni vor încălța rolele de viteza pentru prima dată și se vor simți confortabil în ele, iar alții se vor chinui câteva antrenamente cu ele. De exemplu dacă ai picior cu proeminențe osoase, poți reîncălzi rolele, iar înainte să le încalți, îți poți înfășura o fașă în jurul piciorului pentru a crea mai mult loc.

O altă opțiune este încălzirea și imprimarea punctului critic cu un obiect dur. În acest caz nu este nevoie să încălzești întreaga rolă. Dar este mai sigur. Putem încălzi pantoful și la nivel local. Problema apare la determinarea temperaturii ideale. Uscătorul de păr nu va încălzi sufiecient locul critic, iar pistolul cu aer cald poate avea un efect devastator atunci când temperatura este foarte înaltă. Dar dacă aveți experiență cu pistolul cu aer cald, este o opțiune valabilă. Trebuie doar să aveți grijă.