De unde a apărut Kendama?

Kendama este o jucărie japoneză clasică, al cărei strămoș este considerat a fi "fratele său francez" bilboquet (care se traduce prin "pahar și minge"). Jucăria franceză are un principiu foarte asemănător cu cel al kendamei (inițial era formată dintr-o bilă fără gaură și o cupă sau un borcan mic, care mai târziu s-a transformat într-o bilă cu gaură atașată de un vârf, care poate fi văzut și pe kendama), dar baza completă a acestei jucării japoneze datează de acum 2 500 de ani - mai exact era o jucărie inuit numită Ajagak (un craniu de os și de animal lung și subțire).

Femeia cu Ajagak
Bilboquet

Bilboquet a sosit în Japonia în jurul anului 1777 (în perioada Edo) - pe vremea când Nagasaki era singurul port deschis către lume. La acea vreme, Kendama nu era încă deloc o jucărie - Kendama era folosită ca drinking game, în care cine rata trebuia să bea. Cu toate acestea, locul de naștere al kendama-ului modern este considerat a fi orașul Hatsukaischi (Hiroshima), unde Kendama World Cup se desfășoară și în prezent.

Predecesorul numelui de kendama este Nischigetsu ball - soare, lună, minge. Acest lucru s-a schimbat în 1918 (perioada Taisho), când au fost adăugate cupe suplimentare la lemn. Brevetul pentru Kendama a fost obținut în 1920 de către Hamaji Egusa - forma de kendama s-a schimbat ușor de atunci.

Kendama ca sport

În anul 1975, Fujiwara a fondat Asociația Japoneză de Kendama (JKA). Un an mai târziu (1976), Hideo Shinma a fondat Tokyo Kendama Club (TKC). Kendama a început astfel să devină tot mai populară, primind acoperire mediatică, dar exista o piedică - Issei și Hideo nu se puteau pune de acord. În timp ce Issei dorea să ancoreze reguli clare în kendama, astfel încât kendama să înceapă să fie practicată ca un sport și să se concureze, Hideo dorea să răspândească kendama doar ca un joc fără reguli. În ciuda faptului că Hideo a fost vicepreședinte al JKA pentru o vreme (unde a încercat să își prezinte punctul de vedere asupra kendama), în cele din urmă s-a retras, iar TKC a fost desființat. Deoarece existau diverse modele de kendama, dar nu exista internet, Fujiwara a decis să unifice designul kendama. El a inventat modelul F (Hideo Shinma din nou modelul S), care a fost comercializat pentru prima dată în 1978 sub numele de modelul F-16 (F - Fujiwara, 16 - ken-ul avea o înălțime de 16 cm) și, în mod interesant, a fost primul care a folosit înșiruirea așa cum o cunoaștem astăzi (înșiruirea prin sarado - partea de mijloc a ken-ului). Până atunci, coarda era fixată de ken. De asemenea, ken-ul a fost făcut mai rotunjit pentru a preveni așchierea lemnului. În 2001, a fost lansat F16 2, care era un model mai rafinat, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

SUGESTIE: Pentru informații despre cum să participi la concursuri de Kendama, vezi acest articol "Jocuri și concursuri cu Kendama".

Kendama ca stil de viață - Kendama-Dó 

"The Way of Kendama" - "Drumul Kendama"

La fel ca în artele marțiale, kendama înseamnă mult mai mult decât competiție și câștig sau înfrângere - este vorba despre dezvoltarea caracterului unei persoane ca întreg. Kendama este întruchiparea fizică a ceea ce reprezintă și dezvoltă acest sport. Astfel, kendama nu este văzută doar ca o jucărie, ci ca ceva pe care toți membrii comunității îl apreciază și îl protejează. Prin urmare, nu ar trebui să vă aruncați niciodată kendama pe jos sau să o distrugeți în vreun fel - există o înțelepciune înrădăcinată care îi ghidează pe toți membrii JKA.

Artele marțiale au multe asemănări cu kendama, chiar și în ceea ce privește stilul meciurilor/competițiilor. Există un mare respect și concentrare. Închinările în fața judecătorilor sau a adversarului sunt clasice - este un semn de respect și un semn că suntem cu toții în aceeași călătorie spre un sine mai bun și că suntem cu toții aici cu aceeași intenție. A fi un maestru într-o anumită artă înseamnă a fi în armonie cu mintea, corpul și spiritul. Ești un bun pentru întreaga societate atunci când îți perfecționezi arta, îți antrenezi corpul fizic, mintea și îți îmbunătățești și caracterul.

Toate regulile și tehnicile care au fost create pentru kendama au ca scop atingerea măiestriei. De asemenea, se bazează pe filozofia Kaizen - o filozofie japoneză axată pe îmbunătățirea continuă în toate domeniile vieții. JKA are un slogan: 焦らず、慌てず、諦めず care se traduce prin "Nu te grăbi niciodată. Niciodată să nu intri în panică. Nu renunța niciodată". Ei cred că putem inspira în noi înșine o energie pozitivă care nu poate fi cuantificată și putem aduce această vitalitate în lumea noastră, fiind astfel un exemplu pentru ceilalți. Acesta este sensul suprem al Kendama-do.